5 Şubat 2012 Pazar

İnternet'in Kısa Tarihi

Hepimiz İnternet kullanıyoruz, o zaman tarihini de kısaca bilmemiz gerekir diye düşünüyorum.

İnternet, tabî ki bizim bugün kullandığımız şekilde, tüm insanların evine girip, herkesin herkesle haberleşip, kendi içeriğini üretip herkesle paylaşabilmesi için yapılmadı. Amerika'nın, soğuk savaş zamanında Rusya'nın karşısında teknik olarak zayıf kalmamak için 1958'de kurduğu ARPA (Advanced Reasearch Projects Agency; Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansı) tarafından temelleri atılmış bir yapıdır İnternet.

ARPA, 1962'de bilgisayar teknolojilerine odaklanmaya başladı ve ülke (ABD) genelinde telefon dışında bir bilgi ağı oluşturmaya karar verdi. 1969'da ARPANET isimli ağ, askeri bilgi merkezlerini ve bazı üniversiteleri birbirine bağlıyordu.

1972'de, insanlara Amerika'nın teknik olarak ne kadar ileride olduğunu göstermek için bir konferans sırasında halka gösterildi ARPANET ve büyük ilgi uyandırdı. O zamanlar, basit bir bağlantı ile, sadece belirli iki bilgisayar birbirine bağlanabiliyordu. Bu durum, 1983'te Vint Cerf tarafından geliştirilen ve günümüzde de İnternet bağlantılarını sağlayan TCP/IP (kısaca; İnternet Protokolü) geliştirildiğinde sona erdi ve artık her cihazın bir numarası (IP'si) oldu, böylece ağa bağlı olan her cihazın kendi arasında iletişim kurması mümkün oldu.

Vint Cerf, "İnternet'in Babası" olarak anılır ve birkaç yıldır Google'da "İnternet Öncüsü" olarak çalışmaktadır. Kendisiyle bir süre aynı şirkette çalışmış olmaktan dolayı ne kadar mutlu olduğumu "Google'da Çalışmak Bazen Hoşuma Gidiyor" yazımda anlatmıştım.

1990'da, İnternet bir devlet projesi olmasına rağmen halkın kullanımına açıldı ve 1995'te yönetimi bağımsız kuruluşlara bırakılarak Amerikan Hükümeti'nin (doğrudan) denetiminden çıkmış oldu.

NOT: İnternet ve Web aynı şey değildir. Web, 1990'da Avrupa'daki bilimsel araştırma merkezi CERN'de, Tim Berners-Lee tarafından geliştirilen, ve İnternet üzerinde çalışan bir sayfalar ağıdır. Tim Berners-Lee, yukarıda bahsedilen bağımsız kuruluşlardan biri olan W3C'nin başkanıdır. CERN de Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile karanlık maddeyi keşfetmeye çalışmaktadır.

0 comments:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim.

Son zamanlarda en çok okunan yazılar: