10 Kasım 2011 Perşembe

Web'in Geleceği Facebook mu Google mı?

Geçtiğimiz hafta CNN Money sitesinin Teknoloji kısmında çok ses getiren bir değerlendirme yazısı yayınlandı: Facebook vs. Google: Web'in Geleceği için Muharebe (Facebook vs. Google: The battle for the future of the Web) Bu yazı, aynı zamanda Fortune dergisinde de yayınlanmış.

İlk bakışta hoşuma gitmişti ve sakin bir zamanda okumak için saklamıştım. Bugün yazının tamamını okudum ve açıkçası CNN gibi, Fortune gibi saygın yayıncıların bu kadar çok bilgi içermesine rağmen bu kadar yanlış çıkarımlar yapan bir araştırma yayınlamasına çok şaşırdım.

İnterneyt takipçileri zaten benim eski bir Google çalışanı olduğumu, hala Google'ı çok sevdiğimi ve bunun yanında Facebook'tan pek haz etmediğimi bilir. Yine de bu yazıyla ilgili yorumlarımı mümkün olduğunca tarafsız olarak aktarmaya çalışacağım.

Yazıda, yanlış olduğunu düşündüğüm yerler:

Larry Page, insanların haberleri arayarak bulduklarını düşünüyormuş
Doğrusu: Google News (Google Haberler) bir arama motoru değil, sadece haber arama özelliği de olan bir haber sitesi. Yani Google, insanların haberleri aramadığını, sadece en önemli haberi önce görmek istediklerini düşünüyor ve teknolojiyi kullanarak bunu otomatik olarak yapmaya çalışıyor.

İnsanlar artık arkadaşlarının onlara hangi haberi okuması gerektiğini söylemesini bekliyormuş
Doğrusu: Haber siteleri hala trafiklerinin çok büyük bir kısmını doğrudan trafik olarak, ana sayfalarına alıyor, yani insanlar haberleri öğrenmek için haber sitesine geliyor. Eğer arkadaşlarını bekleseydi herkes, haberlerin kendi sayfalarına trafik akardı, ana sayfaların gösterimleri çok az olurdu.

Facebook insanların açılış sayfasıymış ve çoğu site onun yörüngesinde gezerek hayatta kalıyormuş
Doğrusu: İstatistikleri bulamadım ama tahminlerime göre Dünya'da açılış sayfası olarak en çok kullanılan site Google, ondan sonra da öntanımlı olarak gelen Microsoft siteleridir. Eğer öyle bir güç olsaydı, emin olun Microsoft (MSN) bunu çok daha önceden kullanırdı. Yelp, Spotify, Zynga gibi şirketler de Facebook'tan gelen trafiğe bağımlı değiller. Tam tersine, kendi hizmetlerini kullanan insanlara kolaylık olsun diye Facebook bilgilerini alarak üye yapıyorlar veya Facebook'u bir platform olarak kullanıyorlar. Yani Facebook ileride yok olsa bile, yeni gelecek sosyal ağlarla da aynı ilişkileri kurup hayatta kalacak bu şirketler. (Zynga'nın Google+'ta yaptığı gibi.)

Yelp ve Spotify gibi sitelerdeki aktiviteler Google tarafından görülmüyormuş
Doğrusu: Google, içeriği açık olan ve özellikle kapatılmamış olan her sitedeki, her şeyi görür ve indeksler. Yelp'te hangi yer için kimin ne yazdığı Google aramalarında çıkar. Hatta geçtiğimiz hafta, Facebook yorumlarını da indekslemeye başladı. Bir tek kimin Facebook'ta kiminle arkadaş olduğunu göremez, onu da siteye girince kendiniz görürsünüz zaten.

Reklamlar sosyal ağlara kayıyormuş
Doğrusu: "Pazarlamacılar Facebook'u seviyor ama para harcamak istemiyor" diyen, ses getiren bir haber çıkmıştı geçtiğimiz haftalarda; insanlar sosyalleşmek için girdikleri bir sitede reklam görmek istemiyorlar, tıklamaların kalitesi de çok düşük oluyor gibi çıkarımlar var. Facebook'un reklam gelirleri tabi ki çok yüksek yüzdelerle büyüyecek önümüzdeki aylarda, ama sonuçta tek bir siteden bahsediyoruz; toplam pastanın ne kadarını alabilir ki?

Garip görsel seçimleri:

CNN'e yakıştıramadığım bir şey de, görsel seçimleriydi. Kasıtlı olarak Google'ı kötü göstermeye çalışıyor gibi geldi bana.

Mesela Google'ın önemli isimlerinden Marissa Mayer'in bir vidyosu konulmuş haberin içine, altında da "Google'dan Mayer: bizden korkmayın" şeklinde bir açıklama konulmuş ama seçilen resme bakın: kadın gözlerini kapatırken alınan bir ekran görüntüsüyle tam sinsi biri gibi gösterilmiş.

Diğer garip bir görsel de ABD'deki tekil kullanıcı rakamlarını karşılaştırdıkları görsel.

Çizgi grafik kullanmak varken alan grafiği kullanılmış, ve sanki Facebook'un ziyaretçi sayısı (mavi alan) artarken Google'ın ziyaretçi sayısı (kırmızı alan) azalmış gibi bir algı uyandırıyor, halbuki grafiği okumaya çalıştığınızda Google'ın ziyaretçi rakamlarının hep daha fazla olduğunu görüyorsunuz. Bu arada Google'ın tekil ziyaretçi sayılarındaki artışın durmasının sebebi de anlatılmamış yazıda. Halbuki yılda İnternet'e erişen toplam kişi sayısının 245 milyon olduğu tahmin edilen ABD'de, 200 milyon aylık tekil kullanıcının bir nevi doğal üst sınır olduğu bilgisi verilebilirdi.

Ayrıca yazıda ilk görselden itibaren sürekli Facebook mavi, Google kırmızı ile temsil edilmiş. Mavi zaten Facebook'un rengi ama Google için uygun gördükleri kırmızı renk pek İnternet markalarının hoşuna giden bir renk değildir çünkü genelde bir şeylerin yanlış gittiği hissini uyandırır.

Son olarak, ne Google, ne Facebook, ne de bu yazıda bahsetmediğim Amazon, Apple, Microsoft gibi şirketlerden hiçbiri tek bir şirket olarak baskınlık kurmaz İnternet üzerinde umarım.

Not: Bahsi geçen yazıyı arkadaşım önermedi, kendi takip ettiğim Google Reader listemde gördüm ;)

6 comments:

Meriç Kara dedi ki...

Abi cevabı veriyorum: Photoshop. Web'in geleceği Photoshop. Nikon veya Canon da olabilir...

ufuk şen dedi ki...

Kendi sitemde'de buna benzer bir yazı yazmıştım.Bence Facebook yada apple gibi firmaya antipati beslemeniz o firmanın ürünlerini çok iyi kullanmadığınızdan kaynaklı olabilirmi ? ben apple ürünlerini kullandıktan sonra Apple olan soğukluğum biraz daha azaldı :)

Deniz Utku dedi ki...

Ufuk Bey ben Facebook'u aktif kullanıyorum ama yorumlarım bireysel değil; ben İnternet'in arkasında yatan felsefeye göre eleştiriyorum şirketleri.

Apple ürünleri de kullandım ve sevdim, ama yine de antipati beslememe engel olmadı bu, çünkü bireyler hazcıdır (hedonist) ama büyük resme baktığınız zaman toplum yararına olmayabilir kişilere zevk veren şeyler.

edk dedi ki...

tebrik ederim küçük ayrıntı gibi görünen ama büyük etkiler yaratan noktalara değinip, doğru bilinmesi gerekenleri dile getirmişsiniz. birinin çıkıp bunlar haykırması gerekiyordu.

Deniz Utku dedi ki...

Pek haykırmak denemez; İngilizce bir yazıya Türkçe yorum yazdım kendi ufak bloğumda ama olsun, benim için önemli olan Türkiye'de İnternet işleriyle ilgilenen kişilerin bu tip haberleri daha bilinçli değerlendirebilmelerini sağlamak.

Kamil dedi ki...

Facebook deyince akılıma sadece "sosyal ağ" kavramı geliyor, peki Google?

Google'ın meşhur hedefi " tüm dünyadan bilgileri düzenlemek ve bunları herkes için erişilebilir kılarak kullanışlı hale getirmek" ve bunun içine "sosyal ağ" kavaramı da giriyor. Bugün Facebook yok olduğunda endişelenmem çünkü onun yerini kapatabilecek bir Google var. Fakat Google yok olursa... bak işte o zaman facebook'a girerkenki tarayıcım olan Chrome'um, maillerim, bu yazıyı okuduğum siteyle aynı altyapıya ait bloglarım, youtube'um, reader'ım, dökümanlarım vs. vs... tüm bu çoğu ücretsiz ve açık kaynak kodlu olan şeyler artık yok demektir. Ve bu beni facebook'un yokluğunda daha da üzecektir.

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim.

Son zamanlarda en çok okunan yazılar: