18 Şubat 2010 Perşembe

Facebook, Google'dan daha fazla trafik gönderiyormuş

Facebook, bazı sitelere Google'dan daha fazla trafik sağlıyormuş! Peki hangi sitelere? Yahoo ve MSN gibi portallara. Yani reklamdan para kazanmaya çalışan sitelere, yani kendilerine gelen trafiği para karşılığı başka sitelere göndermeye çalışan içerik sitelerine. Kime faydası var bu trafiğin?

"En çok trafik sağlayan kaynak olma özelliğini Google'ın elinden alacak." diye öngörmüşler. Bu tip sitelere giden trafiğin hepsini alsın, kimin umurunda. "İnsanlar artık arayarak kendileri bulmuyor, arkadaşlarının önerdiği siteleri ziyaret ediyor" demişler, işte orada dur! Google'da bir günde yapılan arama sayısı sürekli artıyorken, insanlar artık aramıyor diyemezsin. Aynı kişilerden bahsetmiyoruz ki! Eskiden birbirine mail forwardlayan insanlar artık Facebook'tan link paylaşıyor. Bambaşka bir davranış şekli değil ki bu.

Uzun lafın kısası, Facebook'un şu anki haliyle, internette doğru düzgün iş yapmaya çalışan insanların işine yaradığını düşünmüyorum. (Reklam programlarından bahsetmiyorum. Facebook'ta demografik hedefli reklamlarla doğru kişilere ulaşılıp başarılı işler yapılabileceğini biliyorum.)

Yanıldığımı düşünenler varsa, mantıklı yorumlarını bekliyorum.

4 comments:

Onurlu dedi ki...

Facebook'un bazı sitelere daha fazla trafik sağladığı zaten doğruluğu tartışılmaz bir önerme de, kime ne faydası var bu trafiğin diyerek bu trafiğe burun kıvırmak pek doğru değil. Evet şu anda Facebook'un yönlendirdiği trafiğin çok büyük çoğunluğu paylaşılan linklerden geliyor, ama Facebook'ta geçirilen vaktin giderek artmasıyla aynı zamanda giderek daha fazla insan aramalarını da Facebook içinde yapıyor. Nitekim Facebook'un kendi içinden yapılan aramaları daha ön plana çıkarmak istediğini düşündüren yeni tasarımı da bence bu trendin bir parçası ve muhtemelen de hızlandırıcı bir katalizörü olacak...

Haaa tabi insanlar artık aramıyoru geçtim, insanlar artık Google'da aramıyor diyen çarpılır, o ayrı.

Meriç Kara dedi ki...

Yavaş göndersin de saçı başı dağılmasın.

xvthngn dedi ki...

facebook'un sitede kalma süre sürelerini uzatmak ve daha çok sayfa ziyaret ettirebilmek adına herşeyi yaptığı çok ortada, hatta bazen rahatsız edici bile oluyor bu. çıkış için artık 2 tuşa basmak gerekiyor, eski arkadaşlarınla iletişime geçmen için sayfanın sağı bunlarla dolu ve hatta birçok ortak ark.ının olduğu insanlarla ark olman isteniyor. Facebook büyüdükçe rahatsız edici hale geliyor bence, google ise her zamanki sadeliğinde ve düzeniyle insanların kendisine olan saygısını korumayı sürdürüyor. Bunları da göz önünde bulundurmak lazım...

dedi ki...

Benim bir siteme google günde 30-40 kişi yollarken, facebook aramalarından 1000 den fazla kişi gelmekte.

Facebook'un arama modülü bing ile birleşince Google'a çok büyük zarara uğratmasada insanlar artık facebook içerisinde web aramalarınıda geliştircekler.

Zamanla belki bu pastadan %5 , %10 alacaktır kaçınılmaz gerçek !.

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim.

Son zamanlarda en çok okunan yazılar: