4 Ocak 2011 Salı

Sosyal medya trafiğinin önemi

Bazıları İnternet'i sadece sosyal medya sanıyor. İnsanların ilgisini çekmek çok zor, sadece bir kaç dakikanız var diyorlar.

Gerçek öyle değil; zorla dikkat çektiğiniz için öyle oluyor. Herhangi bir sitenin trafik kaynaklarına baktığınızda, genelde açık ara en çok trafik gönderen kaynağın Google olduğunu görürsünüz. Yani insanlar anlık dikkatlerini çekmeyi başardığınız için sizi fark etmiyor; ihtiyaçları olduğunda sizi arayarak buluyor.

Google'dan gelen trafiğin ilginç bir özelliği de, en güncel içeriğe gelen kişi sayısının, toplam içinde ufak kalması. Yani en güncel içerik değil, en faydalı (en çok aranan, ihtiyaç hissedilen) içerik trafik alıyor.

Örnek üzerinden gidersek, bu blog yazısına ilk yayınlandığı gün 1.000 kişi bakacak, ikinci gün 200 kişi bakacak, üçüncü gün belki 20 kişi ancak bakacak. Bu ziyaretçiler, benim sosyal medya hesaplarımı takip eden insanlar olacak genellikle. Bir hafta sonra, günde 10 kişi geliyor olacak. Evet çok popüler bir içerik değil! Ama asıl önemli olan şey şu: önümüzdeki sene de her gün Google'dan 10 kişi gelip bakıyor olacak bu yazıya. Bir yıllık istatistiklere baktığımda toplamda Google'dan gelen trafik 3.000'ken, sosyal medyadan gelen trafik 1.500 olacak. 5 yıl sonra baktığımda Google'dan gelen trafik 10.000, sosyal medyadan gelen trafik belki 2.000 olacak.

İnternet'teki varlığını göstermek için sosyal medyada ilgi çekmeye uğraşanlara önerim: uğraşmayın! Onun yerine işe yarayan içerik üretin.

2 comments:

Meriç Kara dedi ki...

cCc Deniz Reyiz cCC

Burak BUDAK dedi ki...

Güzel bir konuya değinmişsiniz.

Reklamı yapılan içeriğin amacı burada kilit nokta oluyor. Yani kısa bir dönem için bu tanıtımı yapıyorsanız ve 1/10 yıl sizin için önemli değilse o zaman sosyal medyayı (!) kullanarak reklam/tanıtım yapar, amacınıza ulaşırsınız.

Eğer sürekli/kalıcı bir ürün tanıtımı yapacaksanız amacınız oysa o zaman internetin sosyal medyadan ibaret olmadığını bilmeniz gerekecek.

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim.

Son zamanlarda en çok okunan yazılar: