25 Ağustos 2011 Perşembe

Temmuz 2011'de en çok ziyaret edilen siteler

Bir önceki yazımda İnternet trafik ölçümleme sistemlerinden bahsetmiştim. İşte o ölçümleme sistemlerinden benim favorim olan Google DoubleClick AdPlanner'ın Global Top 1000 ve Türkiye Top 100 listeleri Temmuz 2011 datası ile güncellendi.

Global olarak en çok trafik alan siteler Facebook, YouTube, Yahoo diye gidiyor. (Google alan adı altındaki siteler listede olmadığı için ufak bir kayma payı bırakmak gerekiyor, unutmayın) Beni asıl ilgilendiren ise Türk sitelerinin listedeki durumu.

İşte Global Top 1.000 listesindeki Türk siteleri:

805. sahibinden.com
797. ekolay.net
733. milliyet.com.tr
708. hurriyet.com.tr
693. blogcu.com
525. izlesene.com
383. mynet.com
255. oyunlar1.com

Bir yıl öncesine göre Türk sitelerinin listelerde epey tırmandığını görüyorum ancak hala sadece 8 site var listede Türkiye'den. En çok İnternet kullanıcısı olan ülkeler sıralamasında 13. ülke Türkiye iken, en çok ziyaretçi alan 1.000 siteden sadece 8'inin Türkiye merkezli siteler olması bana yetersiz geliyor. (Global listedeki sıralama Türkiye sıralamasından farklı olabiliyor çünkü bazı siteler Türkiye dışından da epey trafik alıyor.)

Diğer taraftan, Türkiye'de en çok ziyaret edilen siteler arasında Türk siteleri ile global siteler arasında bir denge var ama en çok ziyaretçi çeken 10 site arasında sadece 4 Türk sitesi var: Mynet, blogcu.com, izlesene.com ve sahibinden.com.

Ayrıca Milli Piyango sitesinin 17. sırada olması, bir forum sitesinin (Donanım Haber) 18. sırada olması gibi ilginçlikler de göze çarpıyor. Türkiye'nin en büyük niş (özelleşmiş) sitesinin memurlar.net olduğu görülüyor. Timsah.com'un video siteleri arasında ciddi bir yere geldiği de dikkat çekiyor. Timsah'ın kardeş sitesi UzmanTV'nin de 61. sıraya çıkmış olması Türkiye'de faydalı içerik üretimi için umut verici.

En büyük devlet sitesi Milli Piyango'dan sonra Meteoroloji'nin sitesiymiş. (O konuda meteor.gov.tr alan adını kullanarak daha iyi bir marka yaratabileceklerine dair bir yazım da vardı.)

Sözlükler arasında Uludağ Sözlük'ün Ekşi Sözlük'ten daha çok ziyaretçi çektiğini görüp şaşırabilirsiniz.

1 comments:

Meriç Kara dedi ki...

Ekşi Sözlük'ün 64. sıralarda olması çok enteresan geldi bana.

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim.

Son zamanlarda en çok okunan yazılar: