11 Aralık 2011 Pazar

Örnek bir İnternet Girişimcisi: Yossi Vardi

Türkiye'deki örnek İnternet girişimcilerinden Sina Afra'nın Twitter'da paylaştığı BBC makalesi üzerine aklıma geldi Yossi Vardi hakkında bir yazı yazmak.

Yossi Vardi ile, Google Türkiye'nin 2009 sonunda düzenlediği bir etkinlik için İstanbul'a geldiğinde tanışmıştım. (O etkinlik sırasında yüz yüze tanışma fırsatı bulduğum İnternet Ekonomisinin babası Hal Varian'dan bahseden ayrı bir yazı da yamam lazım aslında.) O sırada bir Google çalışanıydım ve etkinlik öncesi ve sonrası Yossi Vardi ile zaman geçirme fırsatım oldu. Gördüm ki, bu adam hakkında herkesin aklında beliren sıfatlar sanırım hep aynı: mütevazi ve hümanist.

İnsanlara ve onların yaratıcılığına inanıyor. Teknolojinin para kazanmak için değil, insanlığa hizmet etmek için kullanılması gerektiğini düşünüyor. Ürünleri "nerd" gözüyle değil, torununun gözüyle görüp değerlendiriyor. Zaten kendisini "nerd" olarak değil, ısrarla dijital göçmen (digital immigrant) olarak adlandırıyor. (Daha 1998'de, şu an İnternet kullananların %90'ının İnternet'ten haberi yokken, 400 milyon dolara bir İnternet şirketi satan birisi için çok mütevazi bir kişisel değerlendirme.)

Yossi Vardi, Google Türkiye etkinliğinde konuşurken.
image credit: blog.qefal.com
İsrailli bir girişimci olarak, kendi geliştirdiği ve 400 milyon dolara sattığı ICQ ile tanınıyor. (Şimdiki MSN Messenger, gTalk, Facebook Chat yokken, herkes ICQ üzerinden konuşurdu ve kullanıcı adı yerine bir ICQ numarası vardı herkesin. Aslında hala milyonlarca kişi tarafından kullanılan aktif bir sistem.)

Kariyeri boyunca 80'in üzerinde şirkete yatırım yapan Yossi Vardi, bunların çoğunu uluslararası büyük şirketlere satmış. Fikir aşamasında yatırım yaptığı şirketler arasında Answers.com gibi dev projeler ve Microsoft, Yahoo, eBay tarafından satın alınan projeler var. Hatta Sergey Brin'in dediğine göre, Google'ın nasıl para kazanacağını düşündüğü sıralarda, Yossi Vardi arama sonuçları sayfasını ikiye bölüp sağ tarafta parayla metin gösterme fikrini de veren kişi.

BBC'deki "Yossi Vardi: İsrail Teknoloji Sektörünün Babası" (Yossi Vardi, godfather of Israel's hi-tech industry) başlıklı yazıdan bazı notlar:

- Yatırım yaparken yeteneğe bakarım, fikre değil. Çünkü fikri anlamam.
- Adımın birlikte anılmasını istediğim insanlarla çalışırım; bir fikre takılıp kalan işe yaramazlarla değil.
- Paraya en çok ihtiyaçları olduğu fikir aşamasında gençlere destek olurum ve bir taşı yontup heykeli ortaya çıkaran heykeltraşlar gibi, fikirlerini hayata geçirmelerini izlerim.
- Bir fikrin, bir şirketin başarızıs olması, girişimcilerin de başarısız olduğu anlamına gelmez.
- Başarısız olmuş insanlara (eğer iyi insanlarsa), ikinci bir şans vermeyi severim. Daha motivedirler ve yatırımın kıymetini daha iyi bilirler.
- "Ben size yatırım yapıyorum ama benim her dediğimi dinlemeyin, uzman olan sizsiniz" derim gençlere.
- Birisi sırf iyi giyinmiş diye söylediklerini ciddiye almayın. Kravat giyenlerin beynine oksijen gitmiyor.
- İsrail'in bilimdeki gelişmesi, annelerin eseridir. "O kadar emek verdik, bir Nobel ödülünü bize çok mu görüyorsun?" diye baskı yapar İsrail anneleri.

0 comments:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim.

Son zamanlarda en çok okunan yazılar: