26 Temmuz 2014 Cumartesi

Google İnternet'in Belediyesi mi?


İnternet gittikçe Google oluyor. "Google şirket olarak İnternet'i ele geçiriyor, tekelleşiyor" demeye çalışmıyorum. Tam tersine İnternet'i en iyi anlayan ve geliştirmeye çalışan şirket olan Google, insanların güvenini kazanmayı o kadar iyi başarıyor ki, büyütmeye çalıştığı İnternet neredeyse tamamen kendi çevresinde oluşuyor. İnternet'in belediyesi gibi bence. Halktan aldığı vergilerle, yol-su-elektrik götürüyor, ama İnternet'in sosyalist ruhuyla halka hizmet etmeye çalışırken, sonuçta sanki daha çok sempati topluyor ve büyüyen şehir (İnternet) ona daha da çok vergi geliri sağlıyor.

"Google olmasa İnternet nasıl bir yer olurdu?" diye düşündüğümde, muhtemelen İnternet bu kadar büyük ve bu kadar güzel bir yer olmayacaktı sonucuna varıyorum. Bunun sebebi de Google'ın trafik oluşturma potansiyeli.

İnternet'in can damarı trafiktir, yani web siteleri ne kadar ziyaret aldığına bakar önce. Trafik yoksa, başka hiç bir şeyin faydası yoktur. O yüzden, bir web sitesi, diğer tüm siteleri kendisine ne kadar trafik gönderdiklerine göre değerlendirir. İşte bu noktada da, Google'ı Google yapan istatistik dikkat çeker: Sitelerin neredeyse tamamı, trafiklerinin en az %50'sini Google'dan alır! Arama sonuçlarından veya reklamlarla, öyle ya da böyle Google üzerinden.

Trafik Kaynakları Analizi

Bir sitenin nereden trafik aldığını görmek için de Google Analytics en  populer araç. Türkiye'deki büyük sitelerin tahminimce %80-90'ında kullanılıyor. Benim şahsen 100'ün üzerinde sitenin Analytics hesabına erişimim var ve kişisel birkaç trafik kaynağı gözlemimi paylaşmak istiyorum. (Sitelerden bağımsız olarak, trend analizi olarak düşünün.)

  • Google trafiği en büyük kaynak. Bir sitenin trafiğinin %50-%80 trafiği Google'dan geliyor. Yıldan yıla %10-%20 civarında artıyor. Reklam harcaması ve AdWords kaynaklı trafik artıyor, ama organik trafik artış oranı daha yüksek.
  • Direct düşüyor. Siteye doğrudan gelen, yani adresi yazarak gelen ziyaretçi oranı %20-%40 arasında ve yıldan yıla %5-%20 arasında düşüşler görüyoruz. Bunun sebebi biraz ölçümleme ile ilgilidir (teknik detayına girmeyeyim) ama bence bir sebebi de insanların artık site ismini bile yazmadan Google'da arayarak sitelere ulaşmayı alışkanlık haline getirmesidir.
  • Facebook ve Twitter, çok önemsiz trafik kaynakları. Sosyal trafiğin en yüksek olmasını beklediğimiz sitelerde bile %3 civarında olan Facebook trafiği, normal bir sitede %1 civarında. Yıldan yıla iki hatta üç katına çıkan Facebook kaynaklı trafiğin yeni gelen kısmı neredeyse tamamen mobil cihazlardan gelen trafik. Mobil trafik maalesef çoğu sitenin gelir modelinde zarar yazıyor, çünkü ne eticaret ne de reklam geliri açısından kendi maliyetini çıkartamıyor.

NOT: Bu yazıyı reklam olsun diye yazmadım ama Teknokrasi olarak detaylı site analizleri hazırlıyoruz müşterilerimize.

NOT 2: Eski bir Google çalışanı da olduğum için, şirketi ve felsefesini iyi bildiğimi düşünüyorum. Lütfen temeli olmayan "Google bizi sömürüyor" yorumları yapmayın. Bir mantığa dayanan analizleri ise lütfen paylaşın, ilgiyle okurum.

1 comments:

Ömer Burak dedi ki...

Merhaba, İnternet gittikçe Google oluyor sözü çok yerinde bir tespit.
Google'ın son dönemde yapay zeka ve sağlık üzerine uğraştığını düşünürsek bu durum sadece İnternet ile sınırlı kalmayacağını düşünmekteyim. Yazınız, Mart 2012'de yazdığım şu yazıyı hatırlattı: http://www.omerburakozdemir.com/googlein-dunyaya-hukmedisi-ve-internetin-kaderi.html Futuristik bir bakış açısı olsa da daha eklenmesi gerekenler var diye düşünüyorum.

Kısaca artık Google sadece İnternet'in belediyesi değil.

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim.

Son zamanlarda en çok okunan yazılar: