9 Şubat 2015 Pazartesi

2015 Mağazacılığa Değişim Getiriyor

Dünya'da ve özellikle en büyük pazar olan Amerika'da, son zamanlarda retail (mağazacılık, perakendecilik) alanında önemli gelişmeler oluyor.

Bazı alt sektörlerde ve bazı yıldız şirketlerde işler iyi gitse de, genel tablo biraz karışık. Öncelikle, yıl başı ve Noel sebebiyle hep iyi geçen Aralık satışlarının bu sefer düştüğü ortaya çıktı.

Dünya'nın en büyük mağazacılık şirketi Walmart, yıllık raporunda Amerikalı tüketicilerin gittikçe fakirleştiğini ima etmiş: Amerikalıların en az %80'inin yılda en az bir kez Walmart'tan alışveriş yaptığı düşünülünce, dikkate almak lazım bu değerlendirmeyi. Forbes, 2015'in mağazacılığa neler getireceğini analiz ettiğinde, dollar-store konseptli mağazaların (bizdeki "milyoncular") artacağı tahmininde bulunmuş.

1- SkyMall iflas etti
"Bir dönemin sonu" olarak nitelenen gelişmeyle, uçaklardaki vergisiz ürün satışını yapan SkyMall iflas açıkladı. İflas etmelerinin sebebi, insanların artık uçaklarda cep telefonlarıyla oyalanıyor olmasıymış.

2- Staples, Office Depot'u alıyor
Amerika'nın en büyük mağazacılık alt sektörlerinden olan ofis/kırtasiye alanındaki lider Staples, rakibi Office Depot'u 6,3 milyar dolara almak istiyormuş. Bu satın almanın gerçekleşmesi için Rekabet Kurumu'nun onayı gerekiyor ve kabul etmeme ihtimali var deniyor. Yine de yatırımcılar, ayakta kalmak ve kar etmek için birleşmenin gerekli olduğunu düşünüyormuş.

3- RadioShack iflas etti
Amerika'nın Teknosa'sı diyebileceğimiz RadioShack iflas açıkladı. Kendisine ait 4.000 mağazasıyla, son yılların en büyük iflaslarından birisi oldu bu. (Son 4 yılda 1 milyar dolar zarar etmiş. Türkiye'de o kadar zarar edebilecek büyüklükte şirket bile çok az.)  "Sıra kimde" diye soruluyor finans çevrelerinde. Yine eski ama sorunlu bir mağaza zinciri olan Sears için de RadioShack ile aynı kaderi paylaşacağı korkusu hakim. Analistler, küçülmeye çalışan ve 235 mağazasını daha kapatacağını açıklayan Sears'ın aynı yolda olmadığını ve batmayacağını düşünüyormuş:

4- Barbie de mobil cihazlara yenildi
"Barbie" bebek ile tanıdığımız dünyanın en büyük oyuncakçılarından Mattel'in CEO'su, üst üste kötü geçen yılların ardından istifa etmiş. Suçlu yine tabletler ve mobil cihazlar, çünkü oyuncaklarını yerini alıyorlarmış.

5- Lüks giyim markalarında sıkıntılı bir döneme girildi

- Ralph Lauren gelirlerde düşüş açıkladı
- Hugo Boss, işlerin yavaşlamasını Avrupa'nın ekonomik durgunluğuna bağlamış ve Orta Doğu ve Asya'ya ağırlık vereceklerini söylemiş.
- Burberry de seneyi iyi kapatmamış. Özellikle Hong Kong'daki talep düşüşüne bağlamış kötü gidişi:
-LVMH: Dünya'nın en büyük lüks marka ailesi LVMH (Louis Vuitton, Bulgari, Givenchy gibi markaların sahibi) ciro ve karlılığını artırırken, dünyadaki tüketim alışkanlıklarının değişmesinden dolayı lüks markaların yavaşladığını söylemiş.
- Kering: Dünya'nın ikinci en büyük lüks marka ailesi Kering (Gucci ve Yves Saint Laurent gibi markaların sahibi) yavaşlayan satışları Çin'deki regülasyonlara bağlamış.
- Armani ve Versace'yi Amerika'ya ilk getiren mağaza zinciri Cache mağazaları da iflas açıklamış. Son aylarda iflas açıklayan beşinci ünlü mağazacıymış.
- Ralph Lauren, ciroda beklentilerin altında kalmış.
- Michael Kors, mağaza satışlarında düşüş açıklamış:
- Coach, üst üste birkaç yıldır düşüş açıklıyormuş, geçen çeyreği de %22 düşüşle kapatmış.
- Pazarın lüks markalardan H&M, Zara gibi daha günlük kıyafetlere kaydığı söyleniyor ama H&M de artan ciroya rağmen karlılıkta sorunlu olduğunu göstermiş yıllık raporunda.
- Ek bilgi: Amerika'da ekonomi iyi gitse de, giyim perakendecileri dükkan sayısını azaltıyormuş.

6- Target Kanada'dan çekiliyor
Amerika'nın en büyük ikinci mağazacılık zinciri Target, yıllardır zarar eden (toplam 5 milyar dolara mal olan) Kanada operasyonlarını durdurduğunu ve 133 mağazasını kapatarak, 17.000 çalışanı işten çıkaracağını açıklamış.

7- JC Penney katalogu geri getiriyor
Amerika'nın en büyük mağaza zincirlerinden JC Penney, 5 yıl önce "dijitale geçiyoruz" diyerek kaldırdığı basılı katalogları bu sene geri getiriyormuş. "Meğer insanlar katalogdan görüp İnternet'ten alıyormuş" demişler. Bakalım satışlardaki düşüş o yüzden miymiş, biz de görmüş olacağız bu örnek üzerinden.

8- American Apparel, kurucu CEO'sunu kovdu
American Apparel, kurucusu ve CEO'su Dov Charney kendi şirketinden atılmış. En beğenilen giyim şirketlerinden biri olarak görülmesine rağmen, şirketin finansallarının ve gidişatının çok da iyi olmadığı düşünülüyormuş. Bu arada "şişman ve çirkin insanların benim markamı giymesini istemiyorum" dediği için büyük beden üretmeyen AA, kurucuyu gönderdikten sonra büyük beden de üretmeye başlamış. Loş ışıklı mazağazlar, mağaza içinde yüksek sesli müzik, kapıda üstsüz, kaslı erkek görevliler gibi devrimsel mağazacılık uygulamalarını yapan insandı Dov Charney.

9- Restoran söktöründe ciddi bir değişim oluyor

- Shake Shack son zamanlarda bomba gibi geliyor. Çok iyi bir halka arz yaptı. Kurucuları, bunun bir kültürel hareket olduğunu ve potansiyelinin daha da yüksek olduğunu söylüyor. Türkiye'deki boş dükkanlarını görünce yakında Türkiye'den çıkacaklarını düşünüyordum ben.

- McDonald's için zor zamanlar. Kötü gidişin sonucu olarak CEO görevden ayrıldığını açıkladıktan sonra, yerine bir İngiliz olan Markadan Sorumlu GMY getirilmiş. Hisse senetleri bu gelişme üzerine epey yükselmiş ama McDonald's için sorunların bittiği anlamına gelmiyormuş bu.

- Başlarda McDonald's'ın yatırım yaptığı ve sonra tamamen çıktığı Meksika usulü ızgaracı Chipotle'de ise işler iyi gidiyormuş, tek dertleri et fiyatları ve büyümeymiş. Amerika'da, son iki senedir gittiğimde gözlemlediğim inanılmaz bir popülaritesi ve bununla birlikte gelen büyümesi var Chipotle'nin.

- Yemek alanında dijitaldeki bir gelişme de ilginç: Amerika'nın açık ara en popüler restoran değerlendirme sitesi olan Yelp, kuruluşunun onuncu yılında ilk defa kara geçtiğini açıklamış.


Diğer satır başları

- ABD'de açıklanan işsizlik rakamlarına göre son 3 ayda 1 milyon kişi işe girmiş ve bu da 90'lardaki büyüme ve refah dönemine tekrar dönüldüğü yorumlarını getirmiş. Obama'nın göreve gelmesinden beri işsizlik neredeyse yarı yarıya azalıp %5,7'ye düşmüş ama daha önemlisi, iş gücüne katılım oranı çok ciddi yüksek seviyelere gelmiş. Bu da insanların ekonomiye güvenlerini gösterdiği için, seçimlerde aslında kaybetmesi beklenen Demokrat Parti için bir umut olmuş:

- Siemens'in 7.800 çalışanını işten çıkartacağı söyleniyor. 1 milyar Euro tasarruf edeceğini ve bu tasarrufu otomasyon ve dijitalleşme için harcayacağını açıklamış.

- Apple kendi mağazalarını işleterek ve aşırı popüler ürünlerini satarak iyi para kazanıyormuş ki, CEO yıllık primini ikiye katlamış (9,2 milyon dolar). Apple, kendi ödeme sistemiyle de aslında diğer mağazacılara kolaylık sağlıyor. Mobil ödemede Apple Pay sayesinde 4 kat artışlar olduğu söyleniyor.

Amazon, yıllardır cirosunu katlayıp yine de kar etmeme geleneğini devam ettirerek, son çeyrekte iyi bir kar açıkladı ama yıllık bazda 2014'te yine zarar açıkladı:

- Retail tarafındaki ilginç bir gelişme de, Amerika'da gittikçe yasallaşan esrarın resmen bir sektöre dönüşmesi ve dijitalde kendi reklam ağını bile kurmuş olması.


0 comments:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim.

Son zamanlarda en çok okunan yazılar: