Larry Page'in CEO olarak Google'ın resmen başına geçmesiyle, Sergey Brin tarafından gaza getirilen mühendislerce yapılan, genel şirket hedeflerine fayda sağlamayan ürünlere artık destek verilmeyeceği belli oldu.
Larry Page daha gelir gelmez de epey ürünün fişini çekmişti. İlk dalgada Aardvark, Google Desktop, Buzz, Jaiku gibi teknolojik olarak Google kültürüne uymayan ürünler kapatılmıştı. Bu son dalgada da hem teknolojik, hem de stratejik olarak uyumsuz olan ürünler kapatıldı. Bence en önemli örnekler: Knol, Friend Connect ve Gears.
Knol
Google'ın Wikipedia rakibi olarak lanse edilen, ama asında sadece uzmanların görüşlerini konular etrafında toplayan bir siteydi Knol. Google tarihinde en beğenmediğim üründü ve baştan beri yanlış olduğunu düşünüyordum. Açıldığı zaman Google'da çalışıyordum ama uzun süre Wikipedia Topluluğu'nda görev almış birisi olarak, Google'ın içerik üretme işine girmesini çok yanlış buluyordum. Bir şirketin mottosu "Dünya'nın tüm bilgisini düzenlemek" ise, asla içerik üretimi tarafına girmemesi gerekirdi.
Ek okuma: En sevdiğim pazarlama düşünürü Seth Godin, blogunda kendi kurduğu Squidoo'nun Knol karşısında nasıl başarılı olduğunu anlatmış.
Friend Connect'in çirkin görünüşü |
Facebook Social Plugin'den çok önce ortaya çıkan ve OpenID'yi de destekleyerek İnternet'in büyük oyuncular tarafından domine edilmesi riskini azaltan, ufak sitelerin de kendi topluluklarını oluşturmalarını sağlayan bir altyapı olarak ortaya çıkmıştı ama o kadar çirkin ki, aslında ürünü kullanmak isteyen (benim gibi) site sahipleri için bile çekici olamamıştı. Şimdi de Google+ tarafını güçlendirmek için kapatıyorlar Friend Connect'i ve umarım G+ bu tip entegrasyon konularında ve topluluk yönetimi konularında Facebook'tan daha iyi çözümler sunar yakında.
Gears
Online olarak sunulan hizmetlerin kullanıcı (client) tarafında da kaynak kullanabilmesini ve böylece İnternet'e bağlı değilken de gmail ve bazı diğer hizmetlerin kullanılabilmesini sağlayan bir sistemdi. Ben herşeyin online olması gerektiğine inandığım için Google'ın bu tip online olmayan uygulamalar geliştirmesine hiç sıcak bakmıyorum. Ayrıca Google Desktop ile birlikte, Gears bence Google'ın teknik olarak en sorunlu yazılımlarıydı. Neyse ki artık HTML5 çıktı ve online-offline için ayrı yazılımlar ihtiyacı azaldı da Gears'ın fişini çekti Google.
Sonuç olarak, bir Google sever olarak ben son gelişmeleri memnuniyet verici buluyorum. Umarım bilgiyi toplayan ve herkese erişilebilir kılan ürünler üretmeye ve hayatımızı kolaylaştırmaya devam eder Google.
Tweet
0 comments:
Yorum Gönder
Yorumlarınız benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim.